Ut a parturient ad vestibulum lectus varius dignistami sarim fusce mi pos uere ante vivamus vesti bulum part urient sed a sit fermentum eros.
Elit suspendisse ut in senectus in vivamus magnis adipiscing placerat accumsan laoreet nec penatibus a vel ut ipsum platea diam proin facilis.
Vestibulum nam lobortis scelerisque eu mi leo orci placerat a parturient congue non commodo felis in dui lacinia potenti aptent torquent mia.
Αρχική
Our Goal! (Introduction)
O στόχος μας!
Το έργο ERASMUS+ με τίτλο “eSafety-eCreativity Network for Teachers, Parents & Guardians” συγκεντρώνει μια κοινοπραξία αξιόλογων εταίρων που είναι αφοσιωμένοι στην προώθηση της εκπαίδευσης ενηλίκων και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε διεθνή κλίμακα.
Το έργο απευθύνεται σε ενήλικες που ασχολούνται με την ανατροφή, την εκπαίδευση και την υποστήριξη των παιδιών και στοχεύει στην εκπαίδευσή τους σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον ψηφιακό κόσμο και στην ενδυνάμωσή τους ώστε να γίνουν υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες, επηρεάζοντας θετικά την ψηφιακή ετοιμότητα και την ασφάλεια της νέας γενιάς.
Εστιάζοντας στους θεματικούς τομείς της ασφάλειας από τον εθισμό στο Διαδίκτυο και του διαδικτυακού εκφοβισμού, το έργο στοχεύει:
.
Η δραστηριότητα της χρήσης του διαδικτύου για να βλάψει ή να φοβίσει ένα άλλο άτομο, κυρίως στέλνοντάς του δυσάρεστα μηνύματα:
Ο εθισμός στο διαδίκτυο χαρακτηρίζεται από υπερβολικές ή ανεπαρκώς ελεγχόμενες ανησυχίες, παρορμήσεις ή συμπεριφορές σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή και την πρόσβαση στο διαδίκτυο που οδηγούν σε βλάβη ή δυσφορία.
Η κατάσταση έχει προσελκύσει αυξανόμενη προσοχή στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης και μεταξύ των ερευνητών, και αυτή η προσοχή έχει παραλληλιστεί με την αύξηση της χρήσης των υπολογιστών (και του Διαδικτύου).
Η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, επίσης γνωστή ως διαδικτυακή ασφάλεια, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ηλεκτρονική ασφάλεια (e-safety), αναφέρεται στις πολιτικές, τις πρακτικές και τις διαδικασίες που μειώνουν τις βλάβες που προκαλούνται στους ανθρώπους από την (κακή) χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών.
Κίνητρα έργου (Γιατί)
Erasmus+ KA220-ADU – Συμπράξεις συνεργασίας στην εκπαίδευση ενηλίκων
Τίτλος Έργου: eSafety-eCreativity Network for Teachers, Parents & Guardians
H αυξημένη έκθεση των παιδιών στις ψηφιακές τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα θέτει σημαντικές προκλήσεις στη σημερινή εποχή. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους κρίνεται καίρια η συνεργασία μεταξύ ατόμων που εμπλέκονται στην ανατροφή και την εκπαίδευσή των παιδιών.
Μια τέτοια συνεργασία όχι μόνο θα εξασφαλίσει μια ενιαία προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά θα επιτρέψει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών που θα συμβάλουν στην πληρότητα και την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης του έργου.
Ωστόσο, για να μπορέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο «σύστημα υποστήριξης» των παιδιών να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, θα πρέπει να είναι οι ίδιοι πλήρως ψηφιακά προετοιμασμένοι. Αυτό θα τους επιτρέψει όχι μόνο να καθοδηγήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά στο ταξίδι τους στον ψηφιακό κόσμο, αλλά, το σημαντικότερο, να γίνουν πρότυπα για τα παιδιά με την υπεύθυνη ψηφιακή συμπεριφορά τους.
Το έργο eSafety-eCreativity Network for Teachers, Parents & Guardians κρίνεται σημαντικό ως προς την αντιμετώπιση των εξής:
Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ψηφιακά ικανού και καλά ενημερωμένου συστήματος υποστήριξης, για την ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων/κηδεμόνων και συναφών επαγγελματιών για την προώθηση και υποστήριξη της ψηφιακής ετοιμότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στον διαδικτυακό εκφοβισμό και τον ψηφιακό εθισμό, μέσω της δημιουργίας ευκαιριών μάθησης υψηλής ποιότητας και ψηφιακής συμβουλευτικής.
Tο έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολιστικού δικτύου μάθησης και συνεργασίας στο πρότυπο ενός κοινωνικού δικτύου, το οποίο θα επιτρέπει την ανταλλαγή ιδεών, τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ γονέων/κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και συναφών επαγγελματιών.
Στόχος του έργου είναι να εξοπλίσει τους γονείς/κηδεμόνες, τους εκπαιδευτικούς και τους συναφείς επαγγελματίες με δημιουργικά εκπαιδευτικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του διαδικτυακού εκφοβισμού και του ψηφιακού εθισμού με τα παιδιά, καθώς και με παιδαγωγικές τεχνικές που θα αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας μεταξύ γονέων/κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών, καλλιεργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά.
Μέχρι το 2025, ο μηνιαίος αριθμός των ενεργών χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα αναμένεται να φτάσει τα 4,41 δισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα τα στατιστικά στοιχεία των κοινωνικών δικτύων από το Statista, φαίνεται ότι μέχρι το 2025, ο μηνιαίος αριθμός των ενεργών χρηστών των κοινωνικών δικτύων αναμένεται να φτάσει τα 4,41 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Αυτό πρόκειται σε αντιστοιχία για το ένα τρίτο περίπου του συνολικού πληθυσμού του κόσμου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται σταδιακά και ραγδαία από το 2017.
Statista
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται σήμερα από το 58,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Μια μελέτη της Smart Insights αποκάλυψε πρόσφατα ότι πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ενεργό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη μία ή την άλλη μορφή το 2022. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 4,62 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, ο μέσος όρος χρήσης ανά ημέρα ανέρχεται σε 2 ώρες και 27 λεπτά. Η μελέτη υποδηλώνει περαιτέρω ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται λόγω της πολυ-δικτύωσης. Από τα γεγονότα που έχουν αναδειχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τον εθισμό, διαπιστώνεται ότι η αυξανόμενη υιοθέτηση αυτών των μέσων προκαλεί δραματικές εξάρσεις στη χρήση από ορισμένες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες συχνά οδηγούν σε ανεξέλεγκτη ή υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
(Smart Insights)
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο.
Η ανθρώπινη εξάρτηση από την τεχνολογία αυξάνεται μέρα με τη μέρα και αντανακλάται στον αυξανόμενο αριθμό λύσεων που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ζωή πιο απλή και χωρίς προβλήματα. Είναι όμως η τεχνολογική πρόοδος ακίνδυνη; Η έρευνα για τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει ότι περίπου 210 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από κάποια μορφή εθισμού στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μελλοντικά η κατάσταση θα χειροτερέψει.
(Influencer Marketing Hub)
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιοι έφηβοι περνούν περισσότερες από επτά ώρες κάθε μέρα συνδεδεμένοι.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανιστούν σε εφήβους που περνούν περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα στα smartphones τους.
Τα στοιχεία για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι οι έφηβοι που περνούν από πέντε έως επτά ώρες κάθε μέρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που χρησιμοποιούν τα smartphones τους μόνο για μία ώρα την ημέρα. Αυτό δείχνει ότι οι συνέπειες της προσβασιμότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τεχνολογία μπορεί να είναι πιο σοβαρές από ό,τι αναμενόταν.
(NPR)
Τα στατιστικά στοιχεία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν ότι το 90% των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε οποιαδήποτε διαθέσιμη μορφή.
Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο συχνή μεταξύ των νεότερων ενηλίκων. Σύμφωνα με την έκθεση της Statista, το 90% των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε οποιαδήποτε διαθέσιμη μορφή, πράγμα που σημαίνει ότι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εθιστουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα άτομα ηλικίας 30-49 ετών έχουν μικρότερο ποσοστό 82%. Τα στατιστικά στοιχεία συνεχίζουν να μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία των συμμετεχόντων, με τα άτομα ηλικίας 50-64 ετών να δηλώνουν χρήση σε ποσοστό 69% και την ηλικιακή ομάδα 65+ να φτάνει το 40%.
(Statista)
Πεδίο εφαρμογής του έργου (Τι)
Εστιάζοντας στον θεματικό τομέα της Ψηφιακής Ασφάλειας, οι στόχοι αυτού του έργου είναι:
Δημιουργία πρωτότυπου διαδραστικού εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού υλικού για να αξιοποιηθεί από γονείς/κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και σχετικούς επαγγελματίες, με έμφαση στην:
Δημιουργία ενός διαδικτυακού περιβάλλοντος εξ αποστάσεως μάθησης (iLE) για γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες.
Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός προγράμματος κατάρτισης για γονείς/κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και σχετικούς επαγγελματίες, προσφέροντας υψηλής ποιότητας, ευέλικτες ευκαιρίες μάθησης με βιωματικό τρόπο για ενήλικες, με έμφαση στην:
Ίδρυση Ψηφιακού Κέντρου Συμβουλευτικής, με επίκεντρο την Υποστήριξη της Ψηφιακής Ετοιμότητας και την καλλιέργεια Ψηφιακών Ικανοτήτων γονέων/κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών (κοινωνικών λειτουργών και ειδικών συμβούλων).
Means of the Project (How)
Μέσα για την επίτευξη των στόχων του έργου (Πως)
Η ολιστική στρατηγική που υιοθετείται στο έργο δεν αφορά μόνο την εκπαίδευση των παιδιών στην ψηφιακή πολιτειότητα και τη δημιουργία προστατευτικών πλαισίων. Καθώς, αναγνωρίζεται η άμεση ανάγκη για τη δημιουργία ενός καλά ενημερωμένου συστήματος υποστήριξης που καθοδηγεί, υποστηρίζει και ενδυναμώνει τα παιδιά στις ψηφιακές τους αλληλεπιδράσεις, το έργο περιλαμβάνει εκτός από την παροχή εκπαιδευτικών εργαλείων για τα παιδιά, και την ενίσχυση της ψηφιακής ετοιμότητας και των συμβουλευτικών ικανοτήτων των ενηλίκων. Η ζωντανή, διαδραστική και ευέλικτη πλατφόρμα που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου ανταποκρίνεται σε διαφορετικές μαθησιακές προτιμήσεις, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου από βίντεο κινουμένων σχεδίων για παιδιά έως οδηγούς και βίντεο εμπειρογνωμόνων για τους ενδιαφερομενους ενήλικες. Είτε μέσω ζωντανών εκπαιδευτικών συνεδριών με εμπειρογνώμονες, είτε μέσω της συμμετοχής σε μια κοινότητα μαζί με άλλους συμμετέχοντες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τον τρόπο μάθησης και συμμετοχής που προτιμούν και τους ταιριάζει καλύτερα.
Το έργο εγκαινιάζει μια διεπιστημονική προσέγγιση, διασυνδέοντας διάφορους ενδιαφερόμενους, όπως ιδρύματα, πανεπιστήμια, ενώσεις γονέων, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες. Συγκεντρώνοντας την τεχνογνωσία τους με τις βέλτιστες πρακτικές, το έργο δίνει ίση έμφαση στην καλλιέργεια τόσο των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την ψηφιακή ετοιμότητα, καθώς και των ψυχολογικών και παιδαγωγικών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική υποστήριξη των παιδιών.
Επιπλέον, η προσέγγισή του έργου συνδυάζει τη μετάδοση της γνώσης των εμπειρογνωμόνων (top-down μοντέλο) σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας κοινότητας (bottom-up μοντέλο). Οι εμπειρογνωμονες συνεισφέρουν με ενημερωτικό περιεχόμενο, εκπαιδευτικό υλικό και συμβουλές, ενώ παράλληλα οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες ενθαρρύνονται να συνεισφέρουν ενεργά με τις δικές τους ιδέες, σχόλια και βέλτιστες πρακτικές. Καλλιεργώντας μια δυναμική κοινότητα καλά ενημερωμένων και ψηφιακά ικανών ατόμων, διασφαλίζουμε ότι η πλατφόρμα του έργου παραμένει μια συνεχώς εξελισσόμενη πηγή ενημέρωσης και εκπαίδευσης που παραμένει σχετική και επίκαιρη στο διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο.
Ελάτε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, ώστε να ενδυναμώσουν τις δεξιότητες τους τόσο online όσο και offline, εξερευνώντας το περιεχόμενο που έχουμε επιμεληθεί και συμμετέχοντας ενεργά στη συνεχιζόμενη συζήτηση εντός της κοινότητάς μας. Μαζί, ας διαμορφώσουμε ένα μέλλον όπου τα παιδιά θα μπορούν να περιηγούνται με αυτοπεποίθηση στον ψηφιακό κόσμο με την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζονται.
E-Safety Introducere:
Proiectul ERASMUS + intitulat “E-Safety – E Creativity Networks for Teachers, Parents & Guardians” reunește un consorțiu de parteneri apreciați dedicați promovării educației adulților și încurajării colaborării la nivel internațional.
Proiectul se adresează adulților implicați în creșterea, educarea și sprijinirea copiilor și are ca scop educarea acestora cu privire la provocările cu care se confruntă copiii în lumea digitală și abilitarea lor de a fi cetățeni digitali responsabili, influențând pozitiv pregătirea și siguranța digitală a tinerei generații.
Motivația proiectului – De ce?
Provocările reprezentate de expunerea digitală crescută a copiilor din zilele noastre sunt majore și, pentru a le aborda în mod eficient, este importantă o colaborare strânsă între persoanele implicate în creșterea și educația acestora.
O astfel de colaborare nu numai că va asigura o abordare unitară în abordarea acestor provocări, dar va permite, de asemenea, un schimb de cunoștințe și experiențe care va contribui la integralitatea și eficiența abordării.
Cu toate acestea, pentru ca toate părțile interesate implicate în așa-numitul “sistem de sprijin” al copiilor să poată aborda aceste provocări, ele însele trebuie să fie pe deplin competente în domeniul digital. Acest lucru le va permite nu numai să ghideze în mod eficient copiii în călătoria lor în lumea digitală, dar, mai important, să devină modele pentru copii atunci când vine vorba de implicarea digitală responsabilă.
Proiectul eSafety-eCreativity Network pentru profesori, părinți și tutori este semnificativ în abordarea următoarelor aspecte:
Proiectul își propune să creeze un sistem de sprijin digital capabil și bine informat, prin cultivarea competențelor digitale în rândul educatorilor, părinților/tutorelui și profesioniștilor din domeniu, pentru a promova și sprijini pregătirea digitală, cu un accent specific pe hărțuirea informatică și dependența digitală, prin disponibilitatea unor oportunități de învățare de înaltă calitate și a consultanței electronice.
Proiectul vizează crearea unei rețele holistice de învățare și cooperare, după modelul unei rețele sociale, care va permite schimbul de idei, know-how și expertiză între părinți/tutori, educatori și profesioniști în domeniu.
Proiectul își propune să doteze părinții/tutorii, educatorii și profesioniștii din domeniu cu instrumente educaționale creative care le vor permite să abordeze provocările hărțuirii cibernetice și ale dependenței digitale cu copiii, precum și cu tehnici pedagogice care vor dezvolta abilități de comunicare între părinți/tutori, educatori și profesioniști, promovând o relație de încredere cu copiii.
Scopul proiectului: Ce?
Concentrându-se pe aria tematică a siguranței digitale, obiectivele acestui proiect sunt:
Crearea de materiale educaționale și de formare interactive originale care să fie utilizate de către părinți/tutori, educatori și profesioniști din domeniu, cu accent pe:
Proiectarea și furnizarea unui program de formare pentru părinți/tutore (învățare F2F), educatori și profesioniști în domeniu (învățare mixtă): oferirea de oportunități de învățare flexibile, de înaltă calitate, într-un mod experiențial pentru adulți, cu accent pe:
Scopul Centrului de Consiliere este, prin tehnicile de ascultare activă, de a încuraja participanții în promovarea comunicării și discuțiilor cu copiii, cu privire la axele tematice ale programului.
Mijloacele proiectului: Cum?
Strategia noastră holistică merge dincolo de simpla educare a copiilor cu privire la cetățenia digitală și stabilirea unor cadre de protecție. Recunoaștem urgența creării unui sistem de sprijin capabil și bine informat care să ghideze, să sprijine și să responsabilizeze copiii în interacțiunile lor digitale. Acest lucru implică nu numai furnizarea de instrumente educaționale pentru copii, ci și îmbunătățirea pregătirii digitale și a competențelor de consiliere ale adulților. Platforma noastră live, interactivă și receptivă se adresează diverselor preferințe de învățare, oferind o gamă largă de conținut, de la videoclipuri de animație captivante pentru copii la ghiduri teoretice și videoclipuri de specialitate pentru adulți. Fie prin sesiuni de formare live, consultanță cu experți sau participarea la o comunitate peer-to-peer vibrantă, adulții pot fi siguri că vor găsi modul lor preferat de învățare și implicare.
Am fost pionierii unei abordări transdisciplinare, unind diverse părți interesate, inclusiv instituții, universități, asociații de părinți, educatori și profesioniști. Prin punerea în comun a expertizei lor colective și a celor mai bune practici, proiectul nostru pune un accent egal pe cultivarea atât a competențelor dure și moi legate de pregătirea digitală, cât și a competențelor psihologice și pedagogice esențiale necesare pentru sprijinirea eficientă a copiilor.
Mai mult, abordarea noastră combină în mod unic diseminarea de sus în jos a cunoștințelor de specialitate cu un etos de jos în sus de construire a comunității. În timp ce consorțiul nostru de experți contribuie cu conținut informațional, materiale educaționale și sfaturi de specialitate, încurajăm, de asemenea, părinții, educatorii și profesioniștii să contribuie în mod activ cu propriile lor opinii, comentarii și bune practici. Prin încurajarea unei comunități dinamice de persoane bine informate și capabile din punct de vedere digital, ne asigurăm că platforma noastră rămâne o resursă în continuă evoluție, care rămâne relevantă în peisajul digital în continuă schimbare.
Alăturați-vă nouă în crearea unui mediu sigur și responsabil pentru ca copiii să se dezvolte atât online, cât și offline, explorând conținutul pe care l-am curatoriat și participând activ la conversația continuă din cadrul comunității noastre. Împreună, să modelăm un viitor în care copiii pot naviga cu încredere în lumea digitală cu îndrumarea și sprijinul de care au nevoie.